Het oeuvre van de Franse Stéphane Cauchy bestaat uit machinale installaties, bewegende machinerie: nutteloos maar vol poëzie. Zijn bewegende installatie met een afwikkelende bobijn verbeeldt de tijd die voorbijgaat en die door iedereen anders wordt ervaren.

Foto: Gael Dareal

Voor haar vitrine installatie laat de Rijselse Emmanuelle Flandre zich inspireren door de geometrische motieven die we vaak terugvinden in de traditionele Arabische architectuur. Ze markeert een fragiele grens tussen binnen en buiten.

Foto: Emmanuelle Flandre

Rien Coorevits werkt samen met een robot. Het doel van zijn zoektocht is op een onconventionele manier creativiteit op te wekken en om te zetten in abstracte patronen. Het resultaat is een eigenwijze machine die de graficus vervangt en haar wereld tekent op papier.

Foto : Rien Coorevits

Artistiek en zakelijk leider van Initia in Brussel, Jan Knops, is curator en initiator van verschillende artistieke projecten. Tijdens het artistiek proces ‘1000 Patronen’ volgt hij zeven kunstenaars. Een inkijkboek toont het verslag van zijn gesprekken met hen omtrent hun werk als kunstenaar.

De compositie Why Patterns van de Amerikaanse componist Morton Feldman (1926 – 1987) ademt traagheid en stilte. Voor dit werk liet hij zich ondermeer inspireren door tapijten uit het Midden-Oosten. Hij zag een vergelijking tussen de manier waarop tapijtmakers patronen behandelen en de manier waarop hij een compositie maakt.

augustus 2, 2017